Ganesha

by • 13/09/2013 • Illustraties, YogaComments (0)3692

In de yogafilosofie/Hindoefilosofie bestaan er tal van mythologiën met hun ‘goden’. Ik ben zelf dol op Ganesha… Ganesha is een Hindoestaanse godheid, die hindernissen weg neemt. Hij is de opruimer van obstakels in het leven en is de beschermheilige voor reizigers.

Het is de ‘god’ van het eerste chakra… menselijk maar met het hoofd van een dier, wat het dierlijke in de mens weer geeft. Zijn 4 armen die staan voor zijn enorme kracht.  De trommel, een basaal instrument, heeft vooral invloed op het eerste chakra. De lotusbloem die hij vasthoud (spiritualiteit groeit vanuit de grond, heeft eindeloos wortelstelsel, boven water komt hij tot groei) en het schaaltje met zoetigheid (zoete smaak staat voor aarde, zoet geeft bevrediging, zwaarte, stabiliteit) zijn allemaal verwijzingen naar het eerste chakra.

Het is bijna vanzelfsprekend dat je als yogadocent een klein ‘altaartje’ hebt met beeldjes die je mooi vindt en wierook -ik dus ook – en bij mij staat er een mooie grote Ganasha. En ik kon het natuurlijk niet laten om er een ‘eigen’ versie van te illustreren 😉

Ganesha

(Mijn Ganesha)

Pin It